Dönci Project – Dixi (2007) FF Film & Music

Dénes József “Dönci” (1957-2008) zenei pályafutását az Európa Kiadó zenekarban kezdte. 1987-ben a Hit Gyülekezetének tagja lett, majd Pajor Tamás megtérése után alakított Ámen zenekarában gitározott, 1993-ig.

Játszott Kamondy Imre Vad Chanson nevű zenekarában, és a Vidámpark együttesben. Néhány Neurotic-számot zeneszerzőként jegyzett.A 90-es évek végétől kiválásáig a Balaton zenekarban, majd alakulásától 2008 februárjáig Legát Tibor Lidérc nevű formációjában játszott. 2004-ben, az uniós csatlakozás alkalmából rendezett EK-koncertsorozat meghívott fellépője volt. 2002-ben zeneszerzőként közreműködött a Várszegi Tibor rendezte Hírnökök című előadás létrehozásában, majd Oláh Lehel 2003-as Dixi-filmjének szereplője volt. Játéka hallható az Európa Kiadó 1987-ben kiadott Popzene című albumán, s még társszerzőként jegyzi az együttes 1989-ben megjelent újabb lemeze, a Szavazz rám! dalait is. Játszott a Balaton 1996-os A fény közepe a sötétség kapujában című stúdióalbumán is, legnagyobb zenei vállalkozása azonban 2006-ban kiadott,Gémes Jánosnak (Dixie) (1943-2002) emléket állító első és egyetlen szólóalbuma volt, amely Dönci Projekt név alatt jelent meg.

“Dixi életének utolsó esztendejében Dönci elhatározta, hogy a rendelkezésére álló szerény technikai lehetőségek mellett megpróbál valamit ennek a különös lénynek hatalmas élményanyagából megmenteni. Kettejük közös munkájának eredménye lett egy négysávos kazettás magnóra készült demo, amelyről Dixi énekhangját sikerült elkülönített sávon megőrizni. A zenét stúdióban, már jó körülmények között rögzítették. Azoknál a szerzeményeknél, ahol Dixi énekhangja nem állt rendelkezésre, Dönci vendégénekeseket hívott. A zenészeket is ő válogatta össze. A sokszínű társaság, a zenészek különböző háttere tenné érzékelhetővé azt a hosszú időszakot, ami alatt Dixi tevékenykedett. Somló Tamás, Cseh Tamás a hatvanas évek végét, a hetvenes éveket hozzák a képbe, Víg Mihály, Ogi és Dönci a nyolcvanas éveket, végül itt vannak a fiatalok, Frenk, Laca, Szűcs Krisztián, Szekeres András, akik Dixi utolsó fellépéseinek voltak tanúi. Dixinek állít emléket ez a tizenhárom dal, akiről immár elmondható, hogy különleges sors méretett rá, és az úton, mely csak az övé volt, végigment olyan következetességgel, mint a bölcsek, a szentek, a bolondok és a bűnözők. Emléket hagyott, mintha csak ennyi lett volna szándéka. Meghökkenünk, hosszan elgondolkodunk, ha ritka, furcsa lényét felidézzük. Mondd valamit, de a jelentést, a kulcsot már egyedül kell megtalálnunk.” – (Víg Mihály)

Kedves Toportyán mester, köszönjük!

A számok:
01.Titok nélküli ember
02. A horizont felett
03. Angyali kórus
04. Gizeh
05. Idézetek
06. Műpillás kémnő
07. Ó drágám
08. Otthon
09. Telefon-dialóg
10. Vagy-vagy
11. Ó kastélyok
12. Fausti pillanat
13. Vénuszhaláltánc

https://tinyurl.com/y82pzvj4

0

Visits: 2

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Dönci Project – Dixi (2007) FF Film & Music” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennyolc − nyolc =

Password generation