T. Rex – The Slider (1972/1989) Teichiku Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszázötvennyolcadik (258) lemeze a brit T. Rex hetedik nagylemeze.
A mára már igazi legendává vált Tyrannosaurus Rex valójában egyetlen ember, Marc Bolan zenei tevékenységének eredménye. A legenda is általa vált teljessé, hiszen korai 1977-ben bekövetkezett halála egy fantasztikus karriert szakított félbe.
Az 1947-ben született angol fiatalember, Marc Markfeld 15 éves korában vette fel a Marc Bolan művésznevet és 1965-ben már elkészítette első felvételét. Rövid ideig a John’s Children tagja volt, majd 1967-ben Steve Peregine Took társaságában megalapította  a Tyrannosaurus Rex névre hallgató együttest. Marc és Steve három nagylemezt készített, majd Peregine helyét Mickey Finn vette át. Ebben a felállásban készült a Beard Of Stars című nagylemez, ahol Bolan már elektromos gitáron játszik a megszokott akusztikus hangzás felváltása érdekében. 1970-ben az együttes nehezen kimondható nevét a rövidebb és egyszerűbb T. Rex -re változtatják (a lemezlovasok nagy megkönnyebülésére).
Az igazi nagy sikersorozat is ekkor indul, hiszen a Ride A White Swan című számuk felkerül a brit toplista élvonalába. Két új taggal kiegészülve – Steve Curry és Bill Fifield csatlakozott a duóhoz – a T. Rex most már igazi rockbandaként folytatta sikersorozatát. A slágerlisták élén szinte folyamatosan ott található egy-egy T. Rex szám: Hot Love, Get It On. Ez utóbbi jelentette az együttes számára az amerikai toplistás áttörést (tíz évvel később a Power Station előadásában ismét a toplisták vezető helyére került a szám).
1971-ben megjelenik az Electric Warrior című nagylemez mely a kritika osztatlan tetszését is elnyeri, a róla kimásolt Jeepster pedig hetekig vezeti a sikerlistákat.
A hetvenes évek eleje valóságos diadalút Bolan számára. A tinédzserek bálványozták, ő lett a fiatal korosztály legünnepeltebb sztárja s egykori követői még ma is misztikus tisztelettel őrzik emlékét. A Metal Guru  sikerét követően, a The Slider című album is a sikerlisták élére ugrik és végérvényesen bebiztosítja az együttes helyét a szupersztárok között. Ezt egy újabb nagy siker, a Children of The Revolution követi 1972-ben.
Bolan és a T. Rex a totális pop legjelesebb képviselőivé válnak, de az underground körök is sajátjuknak tekintik a formációt mivel  zenéjükre és szövegeikre a flowerpower filozófia és a popmágia sajátságos keveréke a jellemző.
1973-ban a Tanx című nagylemezük arat óriási sikert és a The Groover című szám vezeti a slágerlistákat. Ezt követően az együttes zenéje kissé elvontabbá válik és bár továbbra is nagy számban fogynak lemezeik, a Top 10 -be már nem tudnak bekerülni.
Az éves rendszerességgel kiadott nagylemezeik őrzik a T. Rextől megszokott színvonalat de a kritika egyre inkább fanyalogva fogadja őket. Utolsó, 1977-ben megjelent lemezükön már a változás szele érezhető, keményebb hangzás, pregnánsabb ritmusvezetés jellemzi a dalokat.
Az igazi váltás azonban nem következik be, mert Bolan végzetes autóbalesetet szenved Gloria Jones énekesnővel együtt, örökre lezárva ezzel a Tyrannosaurus Rex történetét. Zenéjük és szövegeik a 80-as évek végén ismét az érdeklődés középpontjába kerültek, szinte havonta jelentek meg a feldolgozások és természetesen sorozatban adták ki régi számaikat.  (Kovács Miklós)

A számok:
1 Metal Guru
2 Mystic Lady
3 Rock On
4 The Slider
5 Baby Boomerang
6 Spaceball Ricochet
7 Buick McKane
8 Telegram Sam
9 Rabbit Fighter
10 Baby Strange
11 Ballrooms Of Mars
12 Chariot Choogle
13 Main Man

A zenészek:
Marc Bolan – vocals, guitar
Steve Currie – bass guitar
Mickey Finn – percussion, vocals
Bill Legend – drums
Mark Volman (“Flo”) – background vocals
Howard Kaylan (“Eddie”) – background vocals
Tony Visconti – string arrangements

https://tinyurl.com/y77whdfg

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 5 =

Password generation