The Temptations – All Directions (1972) Motown Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszázhatvanhatodik (266) lemeze az amerikai Temptations énekegyüttes tizenhatodik stúdióalbuma.

A hatvanas – hetvenes évek legsikeresebb afro-amerikai énekegyüttese az 1961-ben alakult Temptations volt. Az Otis Williams and The Distants és a The Primes tagjaiból alakult és hamarosan a Talma Motown kiadó egyik legjelentősebb előadója lett.
1963-ban David Ruffin lépett Bryant helyére, majd Smokey Robinson szerzőként és hangszerelőként kapcsolódott be a munkába. 1966-tól Norman Whitfielddel dolgoznak együtt s ettől kezdve 1973-ig futószalagon gyártják a slágereket: It’s Growing, My Baby, Beauty Is Only Skin Deep, Cloud Nine, Ball Of Confusion, Papa Was A Rolling Stone, Masterpiece, Who Picks A Rose…
Stílusuk az úgynevezett soft-soul amelynek hallhatatlan darabjait alkották meg az évek folyamán. A csúcsot a Nyughatatlan lélek volt a papa című nyolcperces szám jelenti amely 72-ben jelent meg.
A ragyogó hangeffektusok, az uralkodó basszusgitár – szóló, a vibráló elektromos gitárhangok, a hegedűfutamok, az eksztatikus ritmustapsok egyedülálló produkcióvá avatták a szerzeményt.
A Supremes-szel két közös albumot készítettek. Fellépéseik igazi élményszámba mentek, de a remek mozgású énekesek produkcióját is túlszárnyalta a karmesterük lélegzetelállítóan temperamentumos mozgása: dirigálás közben olyan magasra rúgta fel lábait, hogy állva és támasz nélkül megvalósította a spárgát. Az évek folyamán a tagok sokszor cserélődtek, olyannyira, hogy a soul zene berkeiben egy egész Temptations iskola kerekedett.
Ez a nagy tagmozgás azonban nem ment az előadás és a zene rovására. 1975-ben egy előzetes (sikertelen) diszkós kitérő után az együttes átmenetileg megszűnt, hogy 1980-ban térjen vissza a porondra a Power című albummal. 1982-ben két régi tag Ruffin és Kendricks visszatérnek az együttesbe, így a Reunion című lemez már velük készül el.
85-től ismét nem hallani róluk éveken át, mialatt tragédiák sorozata eloszlatja az illúziót, hogy az eredeti énekegyüttes újra összeállhat. 1991-ben David Ruffin kokain túladagolásban meghalt, 92-ben Kendricks rákban elhalálozott, míg Melvin Franklin 95-ben agyvérzés következtében megbénult.
Mindezek ellenére Otis Williams 1998-ban újjászervezi a Temptationts-t és kiadják a Phoenix Rising című albumot. 2000-ben megjelenik az Ear-Resistable című korong miközben az amerikai tévéállomások egy róluk készült minisorozatot vetítenek igen nagy sikerrel. A legenda tehát él és további nagy alkotásokra kész. (literatura.hu)

A dalok:
1. “Funky Music Sho Nuff Turns Me On” Barrett Strong, Norman Whitfield, Dennis Edwards, Richard Street, Damon Harris, Otis Williams, Melvin Franklin 3:05
2. “Run Charlie Run” C. Maurice King, Jan Forman, Edwards, Street, Harris, Williams, Franklin 3:01
3. “Papa Was a Rollin’ Stone” Strong, Whitfield, Edwards, Street, Harris, Franklin 11:45
4. “Love Woke Me Up This Morning” Nickolas Ashford, Valerie Simpson, Harris 2:22
5. “I Ain’t Got Nothin'” C. Maurice King, Evans King, Williams, Franklin 3:33
6. “The First Time Ever (I Saw Your Face)” Ewan MacColl, Street 4:11
7. “Mother Nature” Nick Zesses, Dino Fekaris, Edwards 3:08
8. “Do Your Thing” Isaac Hayes, Street, Harris, Franklin 3:30

A csapat:
Dennis Edwards – vocals
Damon Harris – vocals
Richard Street – vocals
Melvin Franklin – vocals
Otis Williams – vocals
Johnny Griffith – organ
The Andantes – additional background vocals on “Love Woke Me Up This Morning”
Norman Whitfield – producer
The Funk Brothers – instrumentation
Maurice Davis – trumpet

http://tinyurl.com/ydc9htrg

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 + 15 =

Password generation