Nagy Feró – Hamlet (1986/2018) Hungaroton/Grund Records

Túlzás lenne azt állítani, hogy a nyolcvanas évek egyik sikerlemeze, mert nem volt az. Nem is lehetett az. A rajongók nem tudták követni Ferót. Nem értették ezt a színházba oltott Ricsét, vagy éppen Ricsébe oltott színházat. És persze nem úgy jelent meg, ahogy azt Feró szerette volna. Mindezek ellenére, vagy talán épp ezért lett legendás. Később már mindenkinek lecsúszott, mit akart anno Feró ezzel a lemezzel, de valahogy CD-n mégsem jelent meg a Hamlet. Ez idáig.

A kiadványra az eredeti album dalain kívül az egy évvel korábban megjelent kislemez felvételei is felkerültek. Rozgonyi Péter hangmérnök gondos munkával korszerűsítette az anyagot. Korniss Péter fotóművész 1987-ben, az Egyetemi Színpadon készült szenzációs képei tovább növelik a kiadvány színvonalát. A fotókon kívül a füzet tartalmazza az eredeti lemezborító hátán helyet kapott képregényt, korabeli plakátokat, valamint Rozsonits Tamás rockzenei szakíró ismertetőjét.

„Valami bűzlött” a Beatrice feltámadásáról, ennek jele volt az is, hogy Feró elhagyta a Bikinit. 1985-ben a kecskeméti Katona József Színházban elkezdődtek a próbák, Jancsó Miklós a rá jellemző kísérleti előadást tervezett, ám a próbafolyamat megszakadt. Még abban az évben megjelent egy kislemez a „Lenni vagy nem lenni” és az „Iszákos a nevünk” dalokkal, majd a következő évben új stúdiófelvételen, nagylemezen látott napvilágot a Feró-féle Hamlet.

Nagy Feró ezzel a lemezzel szintet lépett: a „nemzet csótánya” kifinomult ízléssel, magas művészi fokon, érzékeny előadást nyújtva bizonyította be, hogy otthonosan mozog és igazodik el a drámában és az útkereső, eligazodás nélküli, beilleszkedni nehezen tudó fiataloknak kapaszkodót nyújtott Hamlet sorsán keresztül saját magával, hiszen más nem is lehetett volna hitelesebb ebben a szerepben, mint ő!

A darabot Budapesten, az Egyetemi Színpadon mutatták be 1987. január 30-án, Katona Imre rendezésében, a Beatrice 1987-ben újjáalakult, a Hamlet zeneanyagát pedig most első ízben vehetjük a kezünkbe és élvezhetjük CD-n. A fotókon kívül a füzet tartalmazza az eredeti lemezborító hátán helyet kapott képregényt, korabeli plakátokat, valamint Rozsonits Tamás rockzenei szakíró ismertetőjét. A minimális tipográfiai ráncfelvarráson átesett borítóhoz az eredeti fotómontázst használták fel (A borítót a Bizottság együttes egyik alapítója, Bernáthy Sándor képzőművész tervezte).

Tracklist:

01 – Prológus
02 – Ki az
03 – Iszákos a nevünk
04 – Gyarlóság, asszony a neved
05 – Monológ
06 – Hamlet elutasítá Opheliát
07 – Ha király sóhajt
08 – Rút az én bűnöm, vérgyilkolás
09 – Ophelia beárulá Hamletet
10 – A hamis levél
11 – Polonius halála
12 – Ophelia megfojtása
13 – Mi bajod, Laertes
14 – Vívás I.
15 – Gertrud halála
16 – Vívás II.
17 – Claudius halála
18 – Laertes halála
19 – Rosenstern-Guildenkrantz szoborrá avatá Hamletet
20 – Külhoni figyelmeztetés
21 – Epilógus
22 – Lenni, vagy nem lenni (kislemezfelvétel)
23 – Iszákos a nevünk (kislemezfelvétel)

Köszönet thoms01-nek (Naftamusic), az eredeti feltöltésért!

https://tinyurl.com/y82fzgkc

Ha kicsomagoláskor jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

0

Visits: 33

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Nagy Feró – Hamlet (1986/2018) Hungaroton/Grund Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

15 − kettő =

Password generation