Khatia Buniatishvili – Schubert (2019) Sony Classical

Khatia Buniatishvili

Khatia (Hatja) Buniatisvili (1987) Franciaországban élő grúz zongorista Batumiban született, és három éves korától zongorázik.

A nemzetközi porondra 2010-ben került ki, ettől kezdve koncertezett Európa szinte minden országában, az USA-ban és az ázsiai országokban. Ebben az évben mutatkozott be Budapesten is, a Kocsis Zoltán által vezényelt Concerto Budapest vendégeként adott emlékezetes hangversenyt. Azóta is többször játszott együtt a zenekarral. 2010-ben szerződött le a Sony Classical lemezkiadóval, amely a következő évben adta ki bemutatkozó albumát. Ezen Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezve Liszt-darabokat játszott.
játékát elismeri a kritika, maga pedig közönségkedvencnek számít. Martha Argerich is méltatta tehetségét: „Hatja kivételes tehetségű fiatal zongorista. Lenyűgöznek rendkívüli manuális képességei, természetes muzikalitása, képzelőereje és ragyogó virtuozitása”.
2010-es budapesti koncertjén Rachmaninov 2. zongoraversenyét játszotta, és a Café momus kritikusa, Johanna lelkes hangon számolt be az estéről: „…a mindössze huszonhárom esztendős zongoraművésznő olyasmit művelt ezen az estén, amivel klasszikus zenei koncerten még soha életemben nem találkoztam … csodálatosan zongorázik, elképesztően virtuóz, okosan építi fel a zenei folyamatokat, egyszerűbben szólva született muzsikus”.
Egy 2014-es soproni koncertjéről Kling József számolt be: „Khatia Buniatishvili … attraktív külsejével láthatóan sokakat megbabonázott, zongorázása pedig túlmutatott az emberi dimenzión, de nem démoni, hanem éteri irányba.”
2019. novemberi budapesti hangversenye kapcsán Békési Botond, a Pesti Est kritikusa írta: „Khatia Buniatishviliben most sem kellett csalódnunk: rendkívüli fekete ruhakölteményével és színpadi megjelenésével rögtön hatást gyakorolt a közönségre, és a versenymű kezdő akkordjainak dramatizált megszólaltatásával uralni kezdte az estét”.
Attraktív megjelenésével él, de nem él vissza.
Erről is írt Mácsai János 2014-ben: „Khatia Buniatishvili … megjelenéséről beszélni kell, … ő úgy viseli a ruhakölteményeket, úgy kezeli omlósra belőtt gyönyörű haját, … öntudattal, de sohasem átlépve az ízléshatárt. … Végezetül, nem teljesen mellékesen Khatia Buniatishvili tud zongorázni. Jól. Nagyon virtuózan, erőteljesen, telt hangon.”

2011 óta Párizsban él, 2017-ben megkapta a francia állampolgárságot. Folyékonyan beszél öt nyelven: grúzul, franciául, angolul, németül és oroszul. Nővére, Gvanca is zongorista, együtt is fellépnek kétzongorás, illetve négykezes műsorral. (Wikipédia)

A lemezen hallható művek:
Franz Schubert (1797 – 1828)
Piano Sonata No. 21 in B-Flat Major, D. 960
01. I. Molto moderato
02. II. Andante sostenuto
03. III. Scherzo – Allegro vivace con delicatezza
04. IV. Allegro ma non troppo
4 Impromptus, Op. 90, D. 899
05. No. 1 in C Minor
06. No. 2 in E-Flat Major
07. No. 3 in G-Flat Major
08. No. 4 in A-Flat Major

09. Ständchen, S. 560 (Piano transcription S 560/7 by Franz Liszt, after D 957/4)

Khatia Buniatishvili, piano

https://zenekucko.com/07888

0

Visits: 17

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Khatia Buniatishvili – Schubert (2019) Sony Classical” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 − 3 =

Password generation