Tord Gustavsen Trio – The Other Side (2018) ECM Records

Tord Gustavsen

Tord Gustavsen (1970) norvég zongorista szülővárosában, Oszlóban, stúdióban felvett albumán a hét Gustavsen szerzemény mellett népdalok és Bach feldolgozások hallhatók – teljes egységben. “Szokásos” zongora-bőgő-dob trió – de nem szokványosan. T. G. két nagyszerű honfitársát választotta ehhez a kalandhoz – és nem tévedett. Gustavsen sokadik lemezét hallgathatjuk ennél a kiadónál – ez nyilván nem véletlen.

A megszólaló zene olyan békét, nyugalmat, harmóniát áraszt, ami napjainkban nagyon ritka. Illetve, az ECM lemezein rendszeresen tetten érhető. Hogy ez inkább melankolikus, lassú, borongós – és még sorolhatnám – az már ízlés dolga. Nekem inkább tetszik. Pedig nem vagyok “oda” a klasszikusok jazz-ben történő feldolgozásaiért – bevallom. De a rendkívül képzett Tord Gustavsen játéka, dallamvilága elvarázsolja a hallgatót – és a számok többségét Ő jegyzi. Időnként talán egysíkúnak tűnik a lemez – majd kilépnek a megszokottból – pedig csak alig 54 perc az egész. Szóval inkább a lebegésre, az összhangra, a mesés dallamokra érdemes figyelni. A legszebb pillanatok – számomra – a zongorista saját kompozíciói: a bevezető “The Tunnel”, aztán a “Duality”, a “Taste and See”, a címadó “The Other Side” és a záró “Curves”. (Ez utóbbi romantikus darab szerintem a CD csúcsa.)

A szomorkás hangulatból csak ritkán lépünk ki, de a kiváló felvétel, a remek kiadás abszolút ECM minőség. Gondolom, ez a kitétel sokaknak garancia. Már évtizedek óta.” (Dr. Nagy Sándor, jazzma.hu)

1. The Tunnel
2. Kirken, den er et gammelt hus
3. Re-Melt
4. Duality
5. Ingen vinner frem til den evige ro
6. Taste and See
7. Schlafes Bruder
8. Jesu, meine Freude
9. The Other Side
10. O Traurigkeit
11. Left Over Lullaby No.4
12. Curves

Tord Gustavsen – zongora, elektronika
Sigurd Hole – bőgő
Jarle Vespestad – dob

https://zenekucko.com/07905

0

Találatok: 9

Publication author

offline 24 óra

Levin

Avatar 688
Comments: 2310Publics: 4682Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − 17 =

Password generation