Roy Buchanan – Rescue Me (1974/2005) Repertoire Records

Roy Buchanan 1939. szeptember 23-án született, az Arkansas állambeli Ozark városkában, de gyermekkorát a kaliforniai Pixley-ben töltötte. Édesapja farmer és lelkész volt, muzikalitását valószínűleg remekül éneklő édesanyjától örökölhette. A fiút zenei érdeklődése nagyon hamar az imaházakban hallható gospel muzsika felé vitte.

A fekete zene és a késő éjszaka hallgatott rhythm & blues rádióműsorok megtették “romboló hatásukat”. Roy 13 éves korában megkapta első Fender Telecaster gitárját, ami akkor 120 dollárba került.
1959-ben sikerült elkészítenie első szólófelvételét, egy kis kiadó vállalta a korongot, amelyen Avery Parrish billentyűs szerzeménye, az After Hours című gyönyörű, lassú blues hallható. Hősünk a 60-as évek elején, rövid ideig nagyon sok névtelen rockbandában játszott és session-munkákat vállalt.
Szájhagyomány útján terjedt a szakmában briliáns gitártechnikájának híre, mely Angliáig is eljutott, ahol 1969-ben Brian Jones megüresedett helyét vehette volna át a Rolling Stonesban, de visszautasította az ajánlatot – ezt nem sok gitáros tette volna meg a helyében, mint ahogy azt sem, hogy John Lennonnak is nemet mond a Plastic Ono Bandbe invitálásakor. Közben bemutattak róla egy egyórás dokumentumfilmet, „A világ legjobb, ismeretlen gitárosa” címmel. Állítólag Eric Clapton azt mondta Roy Buchananról, hogy “jobb, mint én vagyok”. Ezek után természetes, hogy a Polydor lemezcég öt albumra szóló szerződést ajánlott Roynak.” – (a passzio.hu ismertetőjéből)

Ez a lemez volt a sorban az ötödik.
Buchanan egyre többet ivott, s 1988. augusztus 14-én reggel, egy részeg estét követően a helyi seriff irodájának zárkájában felakasztva találták.

A számok:
1.Rescue Me
2.I’m a Ram
3.In the Beginning
4.Cc Ryder
5.Country Preacher
6.You’re Killing My Love
7.She Can’t Say No
8.Wayfairing Pilgrim

A zenészek:
Roy Buchanan (vocals, guitar)
Carlena Williams (vocals, background vocals)
Venetta Fields, Bill Sheffield (vocals)
Lenny Pickett (saxophone, alto saxophone, tenor saxophone)
Emilio Castillo, Stephen “Doc” Kupka (saxophone)
Mic Gillette (trumpet, trombone, horns)
Greg Adams (trumpet)
Ed Freeman, Neil Larsen (keyboards)
Jim Romeyn (synthesizer)
Bill Stewart (drums)
Armando Peraza (congas)
Tom Flye (tambourine, percussion)

A 2009. november 22-i bejegyzés frissítése.

https://zenekucko.com/05430

0

Visits: 58

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kilenc − 1 =

Password generation