Diane Schuur –  Pure Schuur  (1991) GRP

Amikor 20-25 éve először hallottam ezt a lemezt az szerelem volt az első hallásra. Fura módon az a korszakom nem annyira ez a stílus volt, mégis… És hát azóta is nagy rajongója vagyok a hangjának.

Diane Schuur bár hazájában az USA-ban rendkívül sikeres és népszerű idehaza kevéssé ismert énekesnő, pedig a pályája meglehetősen impresszív. Stan Getz volt az aki elindította a jazz karrierjét, de zenélt többek között Count Basie-vel, Ray Charles-al, B.B. King-el, Herbie Hancock-al, Maynard Ferguson-al, Frank Sinatra-val. Rendkívül termékeny, több mint 20 albumot jegyez és 1986-ba és 87-ben jazz kategóriában Grammy dijat nyert. 1999-be a Kennedy Center-ben Ray Charles helyett Stevie Wonder (ezt elírtam, bocs) tiszteletére tartott díjátadói előadása (I Just Called to Say I Love You) a kritikusok szerint a 20 legjobb ilyen előadás egyike volt.

Kapcsolata Ray Charles-al nem pusztán zenei, hiszen Diane Schuur a születéskori intenzív oxigén ellátás következtében megvakult.

Igaz, hogy előadói pályája rendkívül sikeres, de sajnos a magánélete – hasonlóan más sikeres előadóművészekhez – már kevésbé. Nem csak súlyproblémáival, de az alkohollal és kábítószerrel is megküzdött és a mi szerencsénkre meg is nyerte a csatákat. A legjobb tudomásom szerint a mai napig aktív, utolsó lemeze 2020-ban jelent meg.

Ha lenne itthon a feleségem kedvenc fehér borából (Nyakas Irsai Olivér 2021), akkor azt innék hozzá egy pohárkával vagy kettővel 🙂 , mivel nincs marad az én egyik kedvencem, a barátom pincéjéből való siklósi Olaszrizling.

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/98m9n

1

Visits: 79

Publication author

offline 1 hónap

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz + 6 =

Password generation