Vivaldi: The Four Seasons (1989/1997) EMI

Vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) olasz zeneszerző, a barokk zene egyik legnagyobb és legtermékenyebb egyénisége mellesleg kora egyik leghíresebb hegedűvirtuóza is volt. A Négy évszak (Le Quattro Stagioni) nemcsak Vivaldi, de az egész zeneirodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Remekmű, amit soha nem lehet megunni. Olyan gazdag és sokrétű zene, melyben, akárhányszor halljuk is, mindig találunk valami újat.
A mű tulajdonképpen négy hegedűverseny (concerto), melyeket a program, az évszakok változásának, a természet körforgásának bemutatása kapcsol össze.
Az 1956-ban Brightonban született Nigel Kennedy brit hegedű- és brácsaművészt a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartják számon.
Az 1989-ben az Angol Kamarazenekarral (English Chamber Orchestra) megjelent Vivaldi lemeze révén a legtöbb példányban eladott klasszikus lemez előadójaként bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is .
A lemezről így ír az ekultura.hu:
“Elhinni is nehéz (belegondolni pedig egyenesen ijesztő), hogy Nigel Kennedy húsz éve rögzítette úttörő Négy évszak-albumát.
Amit ő művelt a zenével, akkoriban egészen újszerűnek hatott, hiszen ahelyett, hogy az akadémikus kottahűséget választotta volna, úgy tette „autentikussá” a műveket, hogy kifejezetten ezredvégi felfogásban új élettel töltötte meg a hangokat.
Kennedy persze nem nyújtja el kadenciákkal Vivaldi jól ismert concertóit, sőt, ha lehet, a megszokottnál gyorsan tempóvételekkel néhol még meg is kurtítja azokat, az élmény mégis elsődlegesen a minden pillanatban felbukkanó meglepetés, ama kiszámíthatatlanság élménye, amit az intézményesség épületét egykor spontenaitásával romboló rock-életérzés adott. A felpörgetettség pedig ugye magának a punknak a lassító drogokkal operáló beatre adott reakciója volt.”

Toportyán barátunk fentiekhez ezt fűzte hozzá: “Ez Vivaldi mester opus 8-as sorozatú 12 concerto-jának első négy darabja, mely méltán népszerű.
Az eredeti címe a Harmónia és Találékonyság Erőpróbája.
Úgy tekintik sokan, hogy a Négy Évszak az első programzene, ami nem helyes, ellenben az eredeti kotta olyan tempó utasításokat tartalmaz, miszerint: a kényelmesen sétáló ember tempójában, meg ilyenek. Fles.
Nigel Kennedy úr munkássága nekem hárompólusú, vagy nagyon tecc, vagy nagyon idegel, vagy nagyon sokat kell törpölnöm, mire eldöntöm, melyik. Ez a lemeze ellenben nagyon rendben van. Ritka élmény, ha valaki hozzá tud tenni valamit ezekhez az unottá játszott művekhez.
Hát ez egy ilyen lemez.”

A mű tételei:
Concerto No. 1 In E Major, ‘La primavera’ RV269
01. I. Allegro
02. II. Largo
03. III. Allegro

Concerto No. 2 In G Minor ‘L’estate’ RV315
04. I. Allegro non molto
05. II. Adagio
06. III. Presto

Concerto No. 3 In F Major ‘L’autunno’ RV293
07. I. Allegro
08. II. Adagio molto
09. III. Allegro

Concerto No.4 In F Minor ‘L’Inverno’ RV297
10. I. Allegro non molto
11. II. Largo
12. III. Allegro

English Chamber Orchestra
Nigel Kennedy

https://zenekucko.com/01968

0

Visits: 6

Publication author

offline 3 nap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − 1 =

Password generation