Cziglán István – Alhambra kapui / Seven Gates of Alhambra (1999) Periferic Records

“Elöljáróban csak annyit, hogy egy méltatlanul elhanyagolt, ma már nem létező zenekar (Solaris), sajnos ma már nem élő gitárosának szólóalbumáról esik majd szó. Egyfajta megkésett ajánló, hiszen az album a kilencvenes években jelent meg először. A lemez aktualitását most az a fergeteges hangulatú jubileumi élő koncert adta, amit a Solaris együttes most, nem is olyan rég tartott meg a Művészetek Palotájában.

A hányattatott sorsú, külhonban sokkal sikeresebb progresszív-instrumentális csapat gitárosa, Cziglán István túl korán (1998) cserélte a földi színpadot és közönséget földöntúlira, de munkássága zenei ujjlenyomatként sokáig megmarad a műfaj gyűjtőinek archívumaiban és emlékeiben is. Az Alhambra kapui című album posztumusz, a Czigi halála után fellelt kazettaanyagok szinte érintetlen újra rögzítése, az egykori zenésztársaság közreműködésével, reméljük így már mindörökké, az utókor ínyencei számára is. Mert valljuk meg, vájtfülűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a diszkós – tüc-tüc- időszakban ilyen (világ)egyetemes zenét merjen lekottázni. Ahhoz pedig nem kell különösebb zenei lumenképzés, hogy felismerjük a dallamok szavakba alig önthető szépségében rejlő örömöt és élvezetet.

Mert a lemez (hála a StereoPeriferic Studio gondozásának) ma is hozzáférhető módon ezt nyújtja, hol monumentális ívű 10-15 perces opuszokban, hol csak normál lélegzetű etűdökben. Nincs kiemelkedő szám a 7-3 (bonusz) számos cd-n, mert ez így képez egy egységet. Az Solaris együttes Nostradamus – Próféciák könyve című albumát megelőző, de annak melankolikus szépségű hangulatát idéző dalgyűjtemény ez, amely a címadó Alhambra vörös várának misztikumát és multikultúráját egyszerre képes szó szerint elénk varázsolni.

Szuper gesztus, hogy a közreműködő zenészek egytől-egyig mind az egykori Solaris és Napoleon Boulevard-ból verbuválódva játsszák fel az anyagot, tisztelettel adózva zenésztársuk tehetsége és tudása előtt, és emléket állítva a jóban – rosszban, közösen eltöltött 5 évnek.
Akinek megadatott az a szerencse, hogy ismerhette/ismeri a Solaris munkásságát rajongóként, vagy ínyencként, nem csalatkozik majd ebben az albumban sem.
Legfeljebb kevesen tudnak róla, és hát pont ezért készül egy-egy ajánló. Röviden: rajongók vagytok szép számmal: ébresztő!, és Te, Czigi, nyugodj békében!” – írta 2014-ben az azóta megszűnt  zenemagazin.com.

A veszteségmentes verziót régi kedves feltöltőnknek, Bimrének köszönhetjük.

A számok:
1) Personal Gravity 17.11
2) Tango Tango 4.42
3) Bangkok 4.08
4) Old Lady With Cat 7.35
5) April 6.21
6) Seven Gates Of Alhambra 10.11
7) Swan Song 3.32
8) For Beginners… (bonus) 3.15
9) April Radio Edit (bonus) 3.33
10) Personal Gravity Radio Edit (bonus) 3.46

https://zenekucko.com/00813

0

Visits: 12

Publication author

offline 4 nap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

17 + hat =

Password generation