Allan Taylor – In the Groove (2010) Stockfisch Records

Allan Taylor

Csatlakozva larryz minapi bejegyzéséhez, gyorsan áthoztam ezt a lemezt a régi kuckóból.
Allan Taylor (1945) egyszer egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte a csendnek – az üres térnek – milyen fontos szerepe van a zenében.
“Lenni kell szünetnek a szavak és a zene között, mert ez alkalmat teremt a hallgató számára a mûvészi mondanivaló feldolgozására. Fontos számomra a megfelelõ helyen alkalmazott „üres tér”, ezért nem szeretem, ha sok hangszer szól egyidõben. A szabad tér teremti meg a szerzemény atmoszféráját és ad nyomatékot a szavaknak. Minél hosszabb egy szófolyam annál kisebb az egyes szavak fontossága. A szavak számának csökkentésével azok súlya is megnõ.” Mit is lehet a fenti gondolatokhoz hozzá tenni? Talán azt, milyen kár, hogy nem így gondolkodik a zenészek többsége.”
“Miben is rejlik Allan Taylor muzsikájának varázsa? Véleményem szerint két dolognak köszönheti a sikerét. Ezek közül az egyik a remek hangszeres tudás, a másik pedig a hihetetlenül szuggesztív történetmesélő képesség.
A legfontosabb elemként használt lágy, akusztikus gitáron pengetett melankolikus témák napjainkra a gitáros védjegyévé váltak. Szövegközpontú dalait (pontosabban történeteit) úgy adja elő, hogy azokat a hallgató egyrészt személyes élményként éli meg, másrészt úgy érzi, hogy az előadó kizárólag csak neki játszik.
A válogatásalbumok csak ritkán mozgatják meg a lemezgyűjtők fantáziáját, hiszen ők a soralbumokra vannak „kihegyezve”. De, úgy gondolom, hogy ez a ritka bakelit kiadvány joggal kelti fel az ő figyelmüket is.
Azoknak, akik kedvelik ugyan az akusztikus gitárzenét, de még nem hallottak eddig az előadóról, ez a korong remek belépőt jelent Allan Taylor lenyűgöző zenei világába.” (Czékus Mihály)

A oldal
1. Brighton Beach
2. Back Home To You
3. Chimes At Midnight
4. Frenctown
5. Red On Green

B oldal
1. Colour To The Moon
2. For Those We Knew
3. Leaving At Dawn
4. The Dove
5. Save The Last Dance For Me

https://zenekucko.com/wp/01085

2

Hits: 65

Publication author

offline 2 óra

Levin

2 784
Comments: 1582Publics: 3747Registration: 22-09-2017

Allan Taylor – In the Groove (2010) Stockfisch Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Volt szerencsém Chilly Gonzales koncertjén lenni és ő “eljátszotta” John Cage 4’33” szerzeményét, kiemelve a csend fontosságát a zenében. Azt mondta ebben a 4’33”-ban az lesz a zene, amit mi a nézőtéren csinálunk.
    Sajna telefonos a felvétel: https://youtu.be/gyMp10QIyps?t=54

    0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..