The Beach Boys – The Beach Boys Today! (1965) Capitol Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat ötvenkettedik (52) lemeze az amerikai Beach Boys albuma. “Az együttes basszusgitáros-dalszerző-producer vezetője, a 22 éves Brian Wilson 1964 év elején halálos fenyegetésként élte meg a Beatles amerikai áttörését, és a korábbinál is nagyobb fokozatra kapcsolt, hogy felülkerekedjen új vetélytársain: megállás nélkül dolgozott a stúdióban, folyamatosan turnézott zenekarával, és áprilisban egy stúdióbeli veszekedés után kirúgta addigi menedzserüket, Murry Wilsont (a saját apját!). Amikor karácsony előtt néhány nappal a Beach Boys újabb turnéra indult, a fizikailag és érzelmileg kimerült Brian összeomlott: a Houstonba tartó repülőgépen pánikroham tört rá, fejét egy párnába fúrva zokogott és sikítozott. A zenekar vezetője nélkül zavarta le a turnét, Brian hazautazott Los Angelesbe, füvezett és a jövőn gondolkodott. Elhatározását végül 1965 januárjában közölte hazatérő társaival, két öccsével, a dobos Dennisszel és a szólógitáros Carllal, unokatestvérével, az énekes Mike Love-val, és középiskolai haverjával, Al Jardine ritmusgitárossal: a jövőben nem akar részt venni a turnékon, minden energiáját a dalszerzésre és a stúdiómunkára kívánja koncentrálni. Az együttes némi vonakodás után rábólintott Brian döntésére, s a megüresedett basszusgitárosi posztot 1965 tavaszától Bruce Johnston töltötte be a turnézenekarban.
Az új munkamegosztás első gyümölcse az 1965 márciusában kiadott kilencedik Beach Boys-album, a Today! című nagylemez volt. A Today! dalaiban már nincsenek szörfdeszkák, vagány autók és tengerparti szöszik, vannak helyettük gazdagon hangszerelt miniatűr popszimfóniák ütősökkel, vonósokkal, fúvósokkal, tucatnyi stúdiózenésszel, komplex vokálokkal, a lemez B oldalán pedig egymás után öt szomorú, romantikával és melankóliával átitatott, szívszorítóan személyes dal, melyekben egy érzelmileg labilis fiatalember vall bizonytalanságáról és szeretetvágyáról – 1965-ben senki más nem öntötte ki ilyen nyíltan a szívét egy poplemezen. A Today!-jel tovább folytatódott a Beach Boys sikersorozata, az album és a róla kimásolt kislemezek is jól fogytak, Brian „új” zenéje, úgy tűnt, kommerciálisan is életképes. A sikeren felbuzdulva Wilson 1965-ben még tovább merészkedett az új hangzás irányába, a Help Me Rhonda, a California Girls, a Let Him Run Wild egy elképesztő sebességgel fejlődő dalszerző-producer munkái, merész ritmus- és hangnemváltásokkal, szimfonikus felhangokkal, Brian dzsesszen iskolázott stúdiózenészeinek laza profizmusával.” (Deimanik László, recorder.bog.hu)

A Beach Boys:
Al Jardine – lead, harmony and backing vocals; electric rhythm guitar; bass guitar; handclaps
Mike Love – lead, harmony and backing vocals; handclaps
Brian Wilson – lead, harmony and backing vocals; four and six-string bass guitar; grand, upright and tack piano; baldwin harpsichord; hammond organ; handclaps
Carl Wilson – harmony and backing vocals; lead, rhythm and twelve-string guitar; six-string bass guitar; handclaps
Dennis Wilson – lead, harmony and backing vocals; drums, tambourine, handclaps

A dalok:
01. “Do You Wanna Dance?” (Bobby Freeman) 2:19
02. “Good to My Baby” 2:16
03. “Don’t Hurt My Little Sister” 2:07
04. “When I Grow Up (To Be a Man)” 2:01
05. “Help Me, Ronda” 3:08
06. “Dance, Dance, Dance” (B. Wilson/Carl Wilson/Love) 1:59
07. “Please Let Me Wonder” 2:45
08. “I’m So Young” (William Tyus) 2:30
09. “Kiss Me, Baby” 2:35
10. “She Knows Me Too Well” 2:27
11. “In the Back of My Mind” 2:07
12. “Bull Session with the ‘Big Daddy'” (The Beach Boys) 2:10

http://links.snahp.it/152bEaCh_boYs

0

Visits: 9

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy × egy =

Password generation