Chick Corea – Return to Forever (1972/1987) ECM Records

Chick Corea (1941) miután játszott Miles Davis In a Silent Way és Bitches Brew lemezein, elhagyta mesterét.

Circle néven 1970-ben alapított meg avant-garde jazz zenekarát, a szintén Miles mellől érkező Dave Holland bőgős, Anthony Braxton free jazz szaxofonos és Barry Altschul dobos társaságában. Az együttműködés 1972-ig tartott. Miközben Corea a scientológia tanítványa lett eldöntötte, hogy kommunikálni akar a közönséggel. Ez lényegében azt jelentette, hogy kereskedelmibb zenét akart csinálni, ellentétben az avant-garde jazzel, ami viszonylag kissebb közönséget vonzott.
Ennek érdekében alapította meg a Return to Forever zenekart 1972-ben. A zenekar első felállásban a Brazil születésű, 6 oktávos énekesnő Flora Purim, dobos férje Airto Moreira, Corea régi zenésztársa Joe Farrell szaxofonos – fuvolás és a fiatal bőgős/basszusgitáros Stanley Clarke szerepelt. (Később kiderült, hogy Clarke lett, Corea mellett a zenekar egyetlen állandó tagja. Clarke is érintett volt scientológia ügyben, Corea-n keresztül, de az 1980-as évek elején elhagyta az egyházat.)
Az első felállás latin-orientált jazz zenét játszott. Clarke bőgőn és elektromos basszuson is játszott, Corea elektromos zongorát használt, ketten meghatározták a zenekar hangzását, de Farrell is szóló lehetőséghez jutott. Purim hangja adta a zenéjükhöz a populárisabb hangvételt. De, a dalokban a zenekar hangszeresei sokat kísérleteztek instrumentálisan.

Első lemezük szimplán Return to Forever címmel jelent meg 1972-ben az ECM Recordsnál. A lemezt legjobban Corea két híres szerzeménye jellemzi: Crystal Silence és La Fiesta. ” (passzio.hu)

Köszönjük a lemezt, kedves Gykantz!

A számok:
1. “Return to Forever” – 12:06
2. “Crystal Silence” – 6:59
3. “What Game Shall We Play Today?” – 4:30
4. “Sometime Ago/La Fiesta” – 23:13

A zenészek:
Chick Corea – elektromos zongora
Stanley Clarke – nagybőgő, elektromos basszus
Flora Purim – ének, percussion
Joe Farrell – fuvola, szaxofon
Airto Moreira – dob

https://tinyurl.com/yb23xowj

0

Visits: 9

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Chick Corea – Return to Forever (1972/1987) ECM Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

11 − 2 =

Password generation