Udu – Udu (Buryatia / Lithuania) (2019) CPL-Music

Úgy tűnik mostanában divatos lett a különféle nemzetek zenéjének keverése. Nálunk a magyar-lengyel együttműködésre van számos példa, de ez egy fokkal egzotikusabb párosítás, legalábbis én annak gondolom ezt a burját-litván koprodukciót. Mert mi másnak lehet nevezni az ázsiai pusztákra jellemző torokéneklés, és a balti pogány időkig visszavezethető zene találkozását, ha nem egzotikusnak.

Az igazi különlegességet a kétféle énekstílus, a hagyományos női megszólalás és a torokéneklés együttléte jelenti. A befogadáshoz nem árt, ha lehetőségünk szerint ledobáljuk magunkról modern világunk megszokásait. Szóval próbáljuk gyermeki nyitottsággal és lelassult válaszreakcióval befogadni az UDU zenéjét. Mivel a legtöbb esetben egy burját és egy litván népdalt ötvöznek, gyakran találkozunk olyan kettőséggel, hogy egy részt énekel Alexander Arkhincheev, egyet meg Laurita Peleniūtė, és persze az is előfordul, hogy mindenki egyszerre énekli a saját szövegét.

A Buryatia Lithuania című albumot nem a hétvégi házibulik résztvevőinek szánják, mert annál sokkal nyugisabb muzsikát rejt, olyat, ami inkább az elmélkedésre, szemlélődésre, befogadásra bátorít. Mintha a nagymamánkat hallanánk a konyhában, személyes, mégis időtlen nótákat énekelni – efféle nagyon közvetlen hangulat lengi be a lemezt. Aki szereti az ilyen crossover muzsikát, vagy egyszerűen kedveli a torokéneklést, a lófejes hegedű hangját, a litván népzenét, annak ez a lemez a kötelező vétel kategóriába tartozik. ~ Galgóczi Tamás (ekultura.hu)

Tracklist:

01 – Zulayashie – Dūno Upė
02 – Tūta – Khaldyn Khursa Nogoondo
03 – Jovaras / Altargana
04 – Eiliom Susėdom
05 – Izban Bliuz
06 – Pijok

http://tiny.cc/9ec0gz

0

Views: 9

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

17 − nyolc =

Password generation